КМДА Київська міська державна адміністрація


16 листопада 2016

Всі випускники вищих навчальних закладів вільні у виборі місця роботи - Закон підписано

 
Президент Петро Порошенко підписав Закон № 1662-VIII «ПРО внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників».
 
Мета змін - привести законодавчі та інші нормативні акти у відповідність з нормами Конституції України в частині забезпечення конституційних прав громадян на працю, а також норм міжнародних конвенцій про заборону примусової праці.
 
Законом встановлено, що внз не зобов'язані здійснювати працевлаштування випускників. Випускники вищих навчальних закладів вільні у виборі місця роботи за виключенням деяких випадків.
 
При цьому право на першочергове зарахування у вищі медичні і педагогічні навчальні заклади за держзамовленням мають особи у випадку укладення ними договору про відпрацювання не менше 3-х років у сільській місцевості і селищах міського типу.
 
Випускникам медичних та педагогічних вузів, які уклали цей договір, держава забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.
 
Крім того, встановлюється, що одним із завдань вузу є сприяння працевлаштуванню випускників. А держоргани, до сфери управління яких належать заклади, повинні сприяти працевлаштуванню випускників цих вузів, здійснювати розподіл випускників вищих військових навчальних закладів (вищих навчальних закладів зі специфічними умовами навчання) для подальшого проходження служби і надавати випускникам інших вузів інформацію про наявність вакансій у складі юросіб будь-якої форми власності та підпорядкування для можливого працевлаштування.
 
Закон набуде чинності 1 січня 2017 року.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.