Головна  →  Правові новини  →  25 жовтня 2016

Судовий дайджест: позиції ВСУ і роз'яснення ВАСУ

Поручитель може не платити, якщо банк пропустив півроку після вимоги про дострокове повернення
 
Розглянувши справу № 6-691цс16, Суд роз'яснив, що пред'явивши вимогу про повне дострокове погашення заборгованості за кредитом, сплати відсотків за користування і пені, кредитор відповідно до ч. 2 ст. 1050 ЦК змінив термін виконання основного зобов'язання і зобов'язаний пред'явити позов до поручителя протягом 6 місяців з дати порушення позичальником встановленого банком терміну для дострокового повернення кредиту. Таким чином, якщо кредитор міняє виходячи з год. 2 ст. 1050 ЦК термін виконання основного зобов'язання, то передбачений ч. 4 ст. 559 ЦК 6-місячний термін обчислюється від цієї дати.
 
Термін поручительства відноситься до преклюзівних термінів
 
Розглянувши справу № 6-223цс16, Суд назвав терміни, в які з поручителя можна вимагати солідарний з позичальником борг. При застосуванні частини четвертої статті 559 ЦК слід враховувати, що термін поручительства відноситься до преклюзівних термінів. Тому вимоги до поручителя про виконання ним солідарного з боржником зобов'язання за договором має бути пред'явлено в судовому порядку: 1) протягом терміну дії договору поручительства; 2) протягом 6 місяців: а) з моменту настання терміну погашення чергового платежу за основним зобов'язанням (якщо умовами договору передбачено погашення кредиту періодичними платежами); б) з дня, встановленого кредитором для дострокового погашення кредиту в порядку реалізації нею свого права, передбаченого частиною другою статті 1050 ЦК; в) з дня настання строку виконання основного зобов'язання (в разі, якщо кредит повинен бути погашений одноразовим платежем).
 
Вирішуючи питання про відкриття касаційного провадження, суд повинен враховувати термін отримання повного тексту рішення
 
При розгляді справи № 6-1724цс16 Суд прийшов до висновку, що в разі, якщо недотримання строків касаційного оскарження було обумовлено діями (бездіяльністю) суду апеляційної інстанції, зокрема, особі не відправлена ​​протягом строку на касаційне оскарження копія повного тексту ухвали суду апеляційної інстанції , ця обставина може бути підставою для поновлення строку на касаційне оскарження за заявою особи, яка оспорює судове рішення.
 
Не можна подарувати всю землю, якщо у будинку є співвласник
 
Розглянувши справу № 6-2099цс16, Суд роз'яснив, що в разі переходу права власності на об'єкт нерухомості в установленому законом порядку право власності на земельну ділянку у набувача нерухомості виникає одночасно з виникненням права власності на зведені на земельній ділянці об'єкти. При цьому, у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно часткам осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.
 
При переході права власності на об'єкт нерухомості право власності на землю у набувача нерухомості виникає одночасно з правом власності на зведені об'єкти
 
Розглянувши справу № 6-2225цс16, Суд роз'яснив, що в разі переходу права власності на об'єкт нерухомості в установленому законом порядку право власності на земельну ділянку у набувача нерухомості виникає одночасно з виникненням права власності на зведені на ділянці об'єкти. Це правило стосується і випадків, коли право на земельну ділянку не було зареєстровано одночасно з правом на нерухомість, однак земельну ділянку раніше набув ознак об'єкта права власності.
 
Особа, що зайняло землю без правовстановлюючих документів, зобов'язана відшкодувати збитки власнику
 
Розглянувши справу № 6-2588цс15, Суд роз'яснив, що користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів позбавляє орендодавця права отримати дохід у вигляді орендної плати за землю, який він міг би отримувати, якби його право не було порушене. Отже, в разі неукладення договору оренди, суперфіцію або інших угод як правових підстав для користування земельною ділянкою з вини користувача настають правові наслідки, передбачені статтею 157 ЗК і Порядком визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 19 квітня 1993 року № 284.
 
Іпотека дійсна, якщо житло продано в період дії її скасування, але суд повинен правильно визначити ціну
 
При розгляді чергової справи (№ 6-1582цс16) по закладеному харківському будинку, квартири в якому були продані в період дії скасування іпотеки, згодом відновленої, Суд повторив правову позицію, згідно з якою іпотека є дійсною якщо житло продано в період її скасування. При цьому роз'яснено, що необхідно правильно визначити ціну іпотеки. Звернувши стягнення на квартиру як на частину об'єкта нерухомого майна (частина предмета іпотеки), нижчий суд не обґрунтував такого рішення і не встановив, яким чином співвідноситься предмет іпотеки (будинок) з його частиною (квартирою) і вартість предмета іпотеки з вартістю придбаної відповідачем квартири.
 
Суд визнає недійсними торги, проведені з порушеннями законодавства, тільки якщо вони порушують права позивача
 
Розглянувши справу № 6-1981цс16, Суд дійшов висновку, що проведення прилюдних торгів з реалізації майна за ціною, визначеною недійсним звітом про оцінку майна, є підставою для визнання цих торгів недійсними при порушенні прав і законних інтересів особи, їх оспорює.
 
Пеня на відсотки не може бути зменшена до суми основного боргу
 
Розглянувши справу № 6-473цс16, Суд роз'яснив, що під розміром збитків слід розуміти суму, на яку нараховані неустойки, а не будь-яку іншу суму збитків. Тобто, суд не може зменшити пеню за несвоєчасну сплату відсотків за користування кредитними коштами до розміру суми основного боргу за кредитом, якщо предметом спору є заборгованість боржника по сплаті відсотків за користування кредитними коштами.
 
Якщо вимоги про розрахунок при звільненні задоволені частково, суми визначає суд, виходячи з пропорційності
 
Розглянувши справу № 6-2405цс15, Суд роз'яснив, що якщо вимоги про розмір належних при звільненні сум суд задовольнив частково, є підстави для застосування принципу пропорційності і зменшення розміру відшкодування за час затримки розрахунку при звільненні.
 
Придбання майна у шлюбі не доводить, що воно загальне
 
Розглянувши справу № 6-846цс16, Суд повторив правову позицію, згідно з якою сам по собі факт придбання майна в період шлюбу не можна вважати безумовною підставою для віднесення такого майна до об'єктів права спільної сумісної власності подружжя
 
Пленум Вищого адміністративного суду України
 
Проведено аналіз практики оскарження рішень атестаційних комісій органів Нацполіціі про звільнення працівників, які не пройшли атестацію
 
Постановою 29 вересня 2016 року № 11 затверджено аналіз судової практики оскарження рішень атестаційних комісій органів (закладів, установ) Національної поліції України про звільнення працівників поліції в результаті непроходження ними атестації.
 
Узагальнена практика застосування адмінсудами першої інстанції норм КАС про етапи процесу
 
Постановою від 19 жовтня 2016 року № 14 затверджено узагальнення практики застосування адміністративними судами першої інстанції глав 1 - 4 розділу III Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду і вирішення адміністративних справ.
 
Контролювати внесення рішень в ЄДРСР має збори суддів
 
Постановою від 29 вересня 2016 року № 15 затверджено правовий висновок, згідно з яким голова суду не уповноважений здійснювати контроль за суддями при виконанні ними обов'язків по відправці електронних копій судових рішень в ЄДРСР. Такий контроль має здійснювати збори суддів відповідного суду. При цьому збори суддів за результатами контрольних заходів має право: зобов'язати суддю усунути порушення закону, допущене їм під час передачі судових рішень в ЄДРСР; ініціювати питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності; ініціювати питання про притягнення судді до адміністративної відповідальності.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю