Головна  →  Правові новини  →  19 жовтня 2016

Прийнято за основу законопроект про введення 100% комерційного обліку тепла і води

 
Законопроект передбачає введення обов'язкового комерційного приладового обліку на вході в будинок
 
Верховною Радою прийнятий за основу законопроект № 4901 «Про комерційний облік комунальних послуг».
 
Законопроектом передбачається обов'язкове обладнання всіх будівель, які приєднані до зовнішніх теплових мереж (крім мереж систем автономного теплопостачання), зовнішніх мереж гарячого водопостачання (крім мереж систем автономного гарячого водопостачання), зовнішнім водопровідних мереж (крім мереж систем автономного водопостачання) будинковими вузлами обліку, відповідно, теплової енергії і води.
 
Саме такі вузли обліку будуть використовуватися для комерційного обліку відповідних комунальних послуг.
 
Проект також передбачає, що обладнання будинковими вузлами обліку існуючих будівель зобов'язаний провести оператор відповідних зовнішніх мереж в термін:
 
1) нежитлових будівель - до 1 жовтня 2017 года;
2) житлових будинків - до 1 жовтня 2018 року.
 
У багатоквартирних будинках та інших будівлях, де налічується більше одного споживача, пропонується обов'язкове встановлення індивідуальних (квартирних) приладів обліку (або приладів-розподільників теплової енергії), які використовуються для розподілу показань будинкового приладу обліку:
 
1) в нежитлових будівлях - до 1 жовтня 2017 года;
2) в житлових будинках - до 1 жовтня 2018 року.
 
Законопроект пропонує заборонити приєднання до вищезазначених зовнішніх мереж побудованих будівель, не обладнаних приладами обліку згідно з його вимогами.
 
Крім того, пропонується встановити, що розрахунки за надані комунальні послуги (постачання теплової енергії, постачання гарячої та питної води) здійснюються виключно за даними комерційного обліку.
 
Також проектом передбачається встановити правила розподілу обсягу спожитої комунальної послуги між споживачами (в разі багатоквартирних будинків та інших будівель, де налічується більше одного споживача).
 
Мова в документі йде і про гарантії доступу споживачів до облікової інформації, на основі якої формуються рахунки за спожиті послуги.
 
Очікується, що такий облік буде стимулювати енергоефективне поведінку споживачів і, як наслідок, призведе до зменшення обсягу споживання тепла і води. Крім того, забезпечення обов'язкового приладового комерційного обліку не дозволить суб'єктам господарювання в сферах природних монополій переводити наднормативні втрати в мережах на споживачів.
 
Проект розроблений за активної участі Держенергоефективності з метою імплементації низки статей Директиви 2012/27 / ЄС.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю