Головна  →  Правові новини  →  7 жовтня 2016

Роз"яснення ГФС про обкладення ПДФО доходу, отриманого фізичною особою за договором довічного утримання

ГФС в листі від 23 вересня 2016 року № 10027 / З / 99-99-13-02-03-14 розповіла про обкладення ПДФО доходу, отриманого фізичною особою за договором довічного утримання.
 Роз'яснено, що за своєю правовою природою договір довічного утримання є відчуженням нерухомого майна, переданого у власність другій стороні і для цілей оподаткування ПДФО розглядається як продаж такого майна.
 Таким чином, відчуження майна за договором довічного утримання з метою одержання за нього грошової компенсації у вигляді матеріального забезпечення для цілей оподаткування ПДФО розглядається як продаж такого майна.
 Згідно п. 172.1 ст. 172 НК дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди і будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу залежно від його призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.
 Умова про перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
 Разом з цим дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 НК, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172 НК, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.
 Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.
 Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, яка, зокрема, продає (передає) нерухомість до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу (довічного утримання).
 Крім того, в договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення.
 У разі якщо за договором довічного утримання відчужувач одержує дохід у вигляді матеріального забезпечення (грошової компенсації), такий дохід на підставі пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПК включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відчужувача як інші доходи і оподатковується за ставкою 18%.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю