Пенсійний фонд інформує! Сплачені із заробітної плати страхові внески – це гідна пенсія в майбутньому.

Відповідно до статті 95 Кодексу законів про працю “мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці” (тобто за виконання визначеного обсягу робіт).    Іншими словами, незалежно від того, скільки годин в день, тиждень, місяць працює наймана особа – виплачувати заробітну плату можна не менше мінімально встановленого законодавством рівня.

Проблема гостра... Її необхідно вирішувати і в першу чергу самим працівникам, в тому числі і тим, які працюють нелегально, погодившись на неофіційне оформлення та зарплату “в конвертах”. Ця проблема стане ще гострішою, коли виникне питання оформлення пенсії чи оплати лікарняного, інших соціальних гарантій. Громадяни не повинні крізь пальці дивитися на порушення роботодавців і потурати їм. А роботодавцям слід розуміти, що непорядно ошукувати своїх працівників. Заробітна плата в «конверті» позбавляє працівника всіх цих можливостей і ставить під загрозу отримання заробленої пенсії, адже ця сума прихована від оподаткування і на неї роботодавець не нараховував внески до Пенсійного фонду. До того ж до страхового стажу зараховується лише період, пропорційний сплаченій сумі. Тому, відпрацювавши календарний рік, можна “заробити” лише кілька місяців трудового стажу. Доцільно зважити, що ”зекономиться” і що по-справжньому втратиться.

Хочеться порадити: при влаштуванні на роботу найманим працівникам потрібно поцікавитися не тільки розміром зарплатні, а й варто запитати, як саме такі кошти будуть виплачуватись і чи здійснюватимуться відповідні відрахування. Що потрібно робити, аби змусити свого роботодавця платити гідну офіційну заробітну плату? Найманому працівникові необхідно зайняти чітку позицію, наполягати на виплаті заробітної плати з дотриманням вимог чинного законодавства,  а про факти виплати заробітної плати “у конвертах” повідомляти органи виконавчої влади, правоохоронні органи за телефонами  “гарячої телефонної лінії”, які є у кожному контролюючому органі.

Шановні роботодавці!  Правобережне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві ще раз звертає увагу керівників підприємств, установ, організацій та підприємців щодо недопустимості випадків виплати заробітної плати “у конвертах”, а також виплати заробітної плати в розмірах нижче мінімальної.

 

 Гарячі телефонні лінії Правобережного об’єднаного

управління Пенсійного фонду України в м. Києві:

 

(044) 287-13-62  в Голосіївському районі

(044) 273-42-23 (044) 273-51-48 в Святошинскому районі

 (044) 244-78-11 в Солом’янському районі

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю