Що потрібно знати молоді про накопичувальну систему пенсійного страхування

Запровадження обов’язкового накопичувального, так званого другого рівня пенсійної системи у вигляді єдиного Накопичувального фонду нині є одним із пріоритетних завдань на шляху реформування вітчизняної пенсійної системи та удосконалення життєвого рівня населення.

Оскільки солідарна система пенсійного страхування не в змозі забезпечити бажаний рівень пенсій, який прагнуть мати пенсіонери, запровадження накопичувального рівня даватиме можливість доповнювати пенсійні виплати із солідарної системи.

Учасниками накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування стануть ті, кому на дату введення виповнилося не більше 35 років. Ця система почне працювати з того року, коли буде забезпечена бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду України.

Розмір страхового внеску планується встановити в розмірі 2% з наступним його щорічним підвищенням на один процентний пункт до 7%.

Адміністрування страхових внесків накопичувальної системи планується здійснювати через Пенсійний фонд України, який буде зобов’язаний вести по кожній застрахованій особі облік коштів, акумульованих в Накопичувальному фонді, та надавати застрахованим особам інформацію про накопичені суми на особовому рахунку учасника накопичувальної системи.

Інвестування пенсійних активів Накопичувального фонду дозволить забезпечити їх захист від інфляції та приріст за рахунок отримання інвестиційного доходу. Страхові внески до Накопичувального фонду та інвестиційний дохід від інвестування цих коштів будуть звільнені від оподаткування.

Крім цього, учасники II рівня матимуть право обирати недержавні пенсійні фонди, в яких будуть накопичуватися їх пенсійні кошти, через 2 роки після запровадження сплати страхових внесків до накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Таким чином, найбільшу вигоду матимуть молоді особи, які на момент запровадження відрахувань до Накопичувального фонду розпочнуть свою трудову діяльність і до досягнення пенсійного віку зможуть накопичити значну суму коштів та, відповідно, матимуть змогу отримати високий розмір довічної пенсії.

Варто зазначити, що величина додаткової пенсії з другого накопичувального рівня знаходиться в прямій залежності від суми накопичених коштів в Накопичувальному фонді, тому буде зацікавленість у тому, щоб сума коштів у зазначеному фонді була якомога більшою. По-друге, запровадження накопичувальної пенсійної системи стимулюватиме громадян робити для себе пенсійні накопичення та не приховувати свою заробітну плату (дохід). Кошти, акумульовані в Накопичувальному фонді, являтимуться власністю виключно кожної застрахованої особи. У разі смерті такої особи, ці кошти передаватимуться спадкоємцям. Солідарною пенсійною системою такої можливості не передбачено .

Гарячі телефонні лінії Правобережного об’єднаного

управління Пенсійного фонду України в м. Києві:

(044) 287-13-62  в Голосіївському районі

(044) 273-42-23 (044) 273-51-48 в Святошинскому районі

 (044) 244-78-11 в Солом’янському районі

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю