КМДА Київська міська державна адміністрація


23 березня 2016

Як офіційно стати волонтером

З часів Євромайдану в країні активізувався волонтерський рух. Деякі в соціальних мережах жартують: якщо українцям сказати, що воїнам потрібна атомна бомба, то через пару годин вони її зберуть або знайдуть гроші, або знайдуть фахівців і перевізників, а ще через годину доставлять разом з чаєм в термосах і печиво.

За словами юристів, стати волонтером або зареєструвати волонтерську організацію - простіше простого.

Євген Кузьмін, адвокат

- Волонтером стати легко: достатньо зареєструвати волонтерську організацію і залучити до участі на добровільних засадах волонтерів. Порядок реєстрації встановлений в статті 6 закону "Про волонтерську діяльність". Далі з волонтером укладається договір і видається посвідчення волонтера. Крім цього, згідно із законом організація повинна застрахувати волонтера на час діяльності, - сказав Кузьмін.

Він зазначає, що волонтерською діяльністю не вважається безкоштовна допомога кому-небудь або послуги на основі сімейних, дружніх або сусідських відносин.

Яке покарання може бути за незаконне волонтерство

За словами юриста, різниця між волонтерами офіційних благодійних фондів і тими людьми, які просто збирають гроші на картки - у тому, що перші платять податки, а другі - ні.

- Хочу звернути особливу увагу на те, що багато хто з волонтерів, які збирали взимку і продовжують збирати сьогодні гроші на приватні банківські картки для лікування поранених, підтримку армії або біженців, за рік зобов'язані сплатити податок на дохід фізичної особи з зібраної суми, - каже Кузьмін . - Якщо зібрана сума не перевищує 500 тисяч гривень, то податок складе 15%, від 500 тисяч гривень до 1 мільйона гривень - 20%, більше 1 мільйона гривень гривень - 25%.

Несплата податків карається статтею про ухиляння від сплати податків з фізичних осіб, але для того, щоб потрапити під цю статтю, необхідно заховати велику суму, підкреслює юрист. Незареєстровані волонтери відбудуться штрафом.

Що робити з "чорними волонтерами"

Чорними волонтерами називають недобросовісних громадян, які створюють фіктивні благодійні фонди і спекулюють на почуттях населення. Зараз такі випадки - далеко не рідкість.

У міліції радять для початку зателефонувати в саму організацію і дізнатися, чи проводять вони збір в тому місці, де вас попросили пожертвувати гроші. Якщо немає, то відразу треба йти в міліцію і писати заяву.

Але деякі радять жертвувати не поодинокий волонтерам, а представникам великих організацій безпосередньо. У разі обману притягнути до відповідальності організацію набагато легше, ніж приватних збирачів пожертв. Схема дій при обмані та ж - писати заяву в міліцію.

Думки волонтерів

Дарина Морзова, волонтер фонду "Армія СОС"

- Як ми зареєстрували фонд: написали заяву і заплатили юристу за роботу. Не думаю, що це було складно, тому що пройшло непомітно. Робота в фонді від самостійного волонтерства не відрізняється абсолютно, тільки іноді деяка гуманітарна допомога проходить через фонд і ми просимо підписати акт прийому-передачі на якісь окремі позиції.

Різниця між самостійним збором коштів і благодійним фондом відчувається не сильно.

Моя роль в "Армії СОС» не передбачає якогось оформлення документів, тому я може і не бачу різниці. Але так само як і всі інші волонтери, які розраховують на підтримку людей "з боку", ми ведемо звітність, яку можна перевірити, тримаємо в порядку бухгалтерію.

Ми ж так само як і інші "збираємо на карту", PayPal і т.д. Тут все залежить від команди. У нас чіткий розподіл, хто якими проектами займається. Той, хто до цього закуповував берци, що не буде допустимо брати на себе завдання по проекту безпілотників. І навпаки. Але намагаємося бути взаємозамінними, щоб як мінімум в критичних ситуаціях допомогти або проконсультувати.

 Анна Лі, волонтер в першій хіпстерській сотні "Хвостик Фенікса" (назва жартівливе)

- Наша назва - радше назва нас самих як компанії друзів і знайомих, просто щоб хоч якось називатися. Але ми ніде не реєструвалися і поки не збираємося.

Ми просто з друзями намагаємося допомагати, чим можемо. Назва з'явилася із загальних жартів. Влітку випадково Саша Кольцова познайомилася з мотострелками і прикордонниками, обмінялися контактами. Зараз це мотострільці в АТО, прикордонники в Приазов'ї.

За три-чотири місяці ми зібрали більше 60 тисяч грн., закупили їм біноклі, ліхтарики, спальники, наколінники, налокітники, тактичні окуляри, зимові берци, теплі речі та інші корисні штуки. Також ми зі своєю першою хіпстерською сотнею "Хвостика Фенікса" допомагали Ірпінському госпіталю облаштувати кабінет ЛФК. Наші друзі Максим та Світлана відвезли туди свій велотренажер і дізналися, що виявляється там немає нічого, що допомагало б нашим бійцям відновлюватися після травм. Через Facebook зібрали і відвезли туди близько 5 орбітреків, різні гантелі, обважнювачі і т.д.

З юридичними перешкодами не стикалася жодного разу, тому що нічим таким я не займаюся. Просто ми збираємо гроші через друзів у Фейсбуці, купуємо те, що необхідно хлопцям, відправляємо це все поштою, потім я пишу звіт з фотографіями.

Тетяна Кабкова, активістка-волонтер

- Я, на жаль, ніякий не волонтер, а просто збираю гроші на карту і купую екіпіровку або речі по друзях, а потім відвожу на склад. Все тримається на довірі людей до мене. Так мені і не дають грошей незнайомі люди.

Ангеліна Безнесюк, волонтер

- Я не зовсім з тих волонтерів, які збирають гроші і все таке. Я сама по собі, але час від часу примикаю до організаціям. Коли це була конференція IDCEE, то я просто прийшла і безкоштовно відпрацювала.

Бувало, що ми хотіли запустити пару проектів, на які потрібні були гроші, але через всю цю тяганину - відмовилися. Хоча 2 роки тому робили в інституті благодійний концерт - так, договір з фондом "Пігулки". Ну так, звітність. Але це не так складно, як, наприклад, продати квитки або випросити зал. Якщо ти волонтер, тобі по суті все одно. Ти робиш свою добру роботу без грошей і все, тебе особливо не колише, що там у них з податками.

 

Головний спеціаліст

Голосіївського РУЮ                                                                                                               Самойленко Ю.П.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.