Пенсійний фонд інформує! Виплата дітям війни за рішеннями суду

Багато пенсіонерів судилися з органами Пенсійного фонду з приводу своїх «чорнобильських» пенсій або ж доплат до пенсій «дітям війни». Частина судових рішень, які набрали законної сили, були виконані органами Пенсійного фонду України.

19.06.2011 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 14.06.2011р № 3491-VІ відповідно до якого було передбачено, що у 2011році норми положень ст. 6 Закону України “Про  соціальний захист дітей війни” та норми та положення ст. 50, 51, 54  Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного Фонду України на 2011 рік.. 

Аналогічні правові норми  містяться  в Законах України "Про державний бюджет України"  відповідно на 2012, 2013, 2014 роки.

За прийнятим 26.12.2011р. рішенням Конституційного Суду України №20-рп/2011 у справі за конституційним поданням щодо відповідності Конституції України (конституційності) п.4 розділу VІІ "Прикінцеві положення "Закону України "Про Державний  бюджет України на 2011 рік" вищезазначені  норми визнані такими, що відповідають Конституції України.

03.09.2014 року Кабінетом Міністрів України з метою реалізації пункту 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» прийнято постанову № 440, якою затверджено Порядок погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою.

Відповідно до зазначеного Порядку виконавчі документи за рішеннями суду про стягнення коштів або рішення суду, що набрали законної сили, боржником за якими є державний орган, державне підприємство, установа, організація або юридична особа, примусова реалізація майна якої забороняється відповідно до законодавства, які видані або ухвалені до 01.01.2013 року, подаються до органів державної виконавчої служби для здійснення їх обліку, інвентаризації та подальшої передачі органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів для погашення заборгованості.

Надісланий пакет документів державна виконавча служба повинна розглянути не пізніше 7 днів з дня надходження такого листа від заявника та перевірити в Єдиному державному реєстрі виконавчих проваджень виконання даного рішення. У разі відсутності відомостей про виконання рішення в повному обсязі внести дані про це рішення до Реєстру рішень, виконання яких гарантується державою.

Погашення заборгованості проводиться в порядку черговості. В першу чергу виконуються саме рішення щодо пенсійних та соціальних виплат. Рішення вносяться до кожної з черг за датою їх надходження до органу державної виконавчої служби.

Виконавча служба не пізніше 15 робочих днів має надіслати заявнику та боржнику повідомлення про прийняття такого рішення для обліку із зазначенням черги, до якої воно включено. А з метою забезпечення заявнику та боржнику доступу до інформації Реєстру про стан погашення заборгованості за рішенням, прийнятим на користь заявника, у повідомленні про прийняття рішення до обліку зазначаються адреса відповідного веб-сайта в Інтернеті, а також ідентифікатор для доступу до інформації Реєстру. Таким чином є змога відслідкувати, як виконується рішення суду.

Довідку про суму заборгованості за судовими рішеннями орган Пенсійного фонду надає органам державної виконавчої служби у відповідь на їх повідомлення.

Погашення заборгованості здійснюється казначейством в межах бюджетних асигнувань, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

 

Управління Пенсійного фонду України

в Голосіївському районі м. Києва

(044) 200-88-79   

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю