Пенсійний фонд України інформує! Виплата пенсій недієздатним особам через банківські установи

Виплата пенсії та грошової допомоги через рахунки, які відкриті в уповноважених банках, регулюється Порядком виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх поточні рахунки у банках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 (із змінами).

Зазначеним Порядком передбачено, що такі поточні рахунки відкриваються уповноваженими банками у порядку, встановленому нормативно-правовими актами Національного банку, що регулюють порядок відкриття рахунків в національній та іноземній валюті.

Постановою Правління Національного банку України від 27.11.2015 № 833, яка набрала чинності з 02.12.2015, затверджено зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17 грудня 2003 року за № 1172/8493 (із змінами), зокрема, в частині відкриття поточних рахунків фізичних осіб, визнаних судом недієздатними.

Відповідно до зазначених змін поточні рахунки на ім'я фізичної особи, визнаної судом недієздатною, відкриваються її законним представником-опікуном.

Коштами на поточному рахунку, відкритому на ім'я особи, визнаної судом недієздатною, розпоряджаються її опікуни.

Частиною третьою статті 242 Цивільного кодексу України передбачено, що законним представником у випадках, встановлених законом, може бути інша особа. Отже, керівники установ, де, визнані у встановленому порядку,
недієздатні особи перебувають на повному державному утриманні та щодо яких не встановлено опікунство, отримують законні підстави відкривати поточні рахунки на ім'я таких осіб.

 

Управління Пенсійного фонду України

в Голосіївському районі м. Києва                                                                                                                                                       

(044) 200-88-79   

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю