КМДА Київська міська державна адміністрація


14 березня 2016

Пенсійний фонд інформує про переваги отримання пенсій через установи банків

Коли настає час оформляти пенсію, актуально перед людиною постає питання: „Де отримувати пенсію - у банку, чи на пошті?”.

Щороку все більше пенсіонерів обирають обслуговування у фінансових установах.

Потрібно зазначити, що виплата пенсій через банківські установи регулюється Порядком, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 року № 1596. Щороку на конкурсній основі затверджується перелік банків, уповноважених обслуговувати поточні рахунки пенсіонерів і отримувачів допомоги. Отже, з переліку банків пенсіонер самостійно може обрати фінансову установу, беручи до уваги умови обслуговування й зручне місце розташування.

Органи Пенсійного фонду України несуть витрати на доставку пенсій відділеннями зв’язку у розмірі 0,79% в містах та 1,56% в сільській місцевості від суми виплаченої пенсії.

Установи банків здійснюють виплату  безкоштовно, що дозволяє зекономити кошти, які використовуються виключно на виплату пенсій або підвищення їх розміру. 

Варто звернути увагу, така послуга вигідна всім сторонам: Пенсійному фонду, банкам і, власне, пенсіонерам.

Між банком і клієнтом укладається договір. За бажанням клієнта (пенсіонера) банк видає пластикову картку, який є найзручнішим варіантом.

Пенсіонер може зняти гроші у найближчому банкоматі. Маючи картку не потрібно оформляти довіреність. Знаючи PIN – код, зняти кошти у банкоматі зможе будь – який член родини.

Одержувачі пенсій  через банки мають ще одну незаперечну перевагу. Якщо пенсіонер, виплата якому проводиться через поштове відділення, з якихось причин не отримав пенсію - не був вдома та не зміг прийти за виплатою до 25 числа на пошту, то невиплачені кошти він зможе отримати лише у наступному місяці. На відміну від „поштових”, „банківські” ж гроші залишаються доступними у будь – який момент після надходження їх на рахунок (картку).

Звертаємо увагу, що відкриття і обслуговування пенсійних рахунків – безкоштовне. Більше того, на кошти, які зберігаються на рахунках пенсіонерів, банк нараховує відсотки у порядку і розмірах, зазначених у договорі. За пенсіонером зберігається право у будь – який час відмовитися від послуг одного банку на користь іншого або ж перейти на обслуговування у відділення пошти.

При виборі банку потрібно завжди дізнаватися про умови обслуговування. Під час відкриття пенсійного рахунку треба поцікавитися, чи обмежує банк рух коштів на рахунку (чи можна, окрім пенсій, класти на рахунок інші кошти), які відсотки нараховуються на залишок коштів і на яких умовах.

Для одержання виплати у банку необхідно написати відповідну заяву до Пенсійного фонду, у якій зазначити дані банку. Можна, як варіант, заяву залишити у відділенні банку, а працівники фінустанови передадуть її до Фонду.

Фінансова установа цікава ще й тим, що тут можна не тільки зберегти, але і примножити „копійку”. Що вже й казати про працюючих пенсіонерів.

Фінансові установи пропонують різні заохочувальні програми. Деякі банки надають можливість людині похилого віку забрати гроші достроково на пільгових умовах. Пропонують   літнім вкладникам  безкоштовне оформлення заповіту на депозитний рахунок, бонуси під час розрахунку банківською карткою у торгівельній мережі. Громадяни, що вийшли на пенсію, можуть сплачувати комунальні  послуги без комісії. Деякі банки пропонують „своїм” пенсіонерам відкрити кредитні лінії та інші спеціальні пропозиції.

 Таким чином, є всі передумови вигідної співпраці між пенсіонером і банківською установою. Але право вибору щодо способу виплати пенсії завжди залишається за пенсіонером.

 

 

Управління Пенсійного фонду України

в Голосіївському районі м. Києва                                                                                                                                                      

(044) 200-88-79   

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.