Увага! Розпочинається пожежонебезпечний період в лісопарковому господарстві!

З приходом теплої пори року все частіше пожежі виникають в лісопарковій зоні району, найчастіше горить трав’яний настил.

Велика кількість людей вирушає відпочивати до лісів, парків, озер так би мовити «шашликів поїсти», Голосіївське РУ ГУ ДСНС України у м. Києві звертається до всіх мешканців та гостей столиці, які будуть відпочивати серед зелених насаджень, дотримуватися елементарних вимог пожежної безпеки.

Наведемо Вам, шановні добродії, деякі правила поведінки в лісопаркових зонах:

Виберіть місце для вогнища та обладнайте його (розсуньте навколо передбачуваного місця вогнища хвою, траву, тощо…, по можливості вогнище обкладіть камінцями). Ніколи не залишайте вогнище без догляду, незагашене вогнище може бути причиною лісової пожежі. Не кидайте незагашені недопалки – це найпоширеніша причина виникнення лісових пожеж.

Масові пожежі можуть виникати в спеку та при посухах від ударів блискавки, необережного поводження з вогнем, очищення поверхні землі випалюванням сухої трави та з інших причин. Вони можуть викликати ураження людей та тварин, спалах будівель в населених пунктах, дерев'яних мостів, дерев'яних стовпів ліній електромереж та зв'язку, складів нафтопродуктів та інших матеріалів, що горять.

Якщо Ви опинилися у осередку пожежі:

  • не панікуйте та не тікайте від полум'я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;
  • якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі - повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;
  • гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум'я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами, будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;
  • під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок за допомогою голосу.
  • особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;
  • після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

 

Пам`ятайте! Куди б ви не пішли і де б не перебували, ви можете опинитись у екстремальних умовах.

 

 Начальник Голосіївського РУ

ГУ ДСНС України у м. Києві

В’ячеслав Кисельов

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю