Декларування – 2016: декларуємо інвестиційний прибуток

З 1 січня 2016 року триває компанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році

ДПІ у голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві нагадує, що одним із  основних випадків отримання доходів, за яких платник податків повинен подати декларацію є отримання доходів від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу України). Тобто, громадянам, які в 2015 р. отримували доходи від операцій з інвестиційними активами (цінними паперами, деривативами, корпоративними правами, вираженими в інших, ніж цінні папери, формах) необхідно подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи. При цьому декларація подається у будь-якому випадку, незалежно від того, чи отримав громадянин інвестиційний прибуток або збиток, та незалежно від того, чи сплачувався податковим агентом податок з доходів інвестора (ст. 36, 49, 170 Кодексу).

Оподаткування інвестиційного прибутку регламентує п. 170.2 ст. 170 Кодексу.

Так, облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Звертаємо Вашу увагу декларантів на те, що фінансовий результат (прибуток/збиток) визначається тільки за операціями з тими цінними паперами, які були продані інвестором у звітному році. При цьому враховуються документально підтверджені витрати, понесені у зв’язку з їх придбанням, а також задекларовані належним чином непогашені збитки від операцій з інвестиційними активами за попередні роки. Витрати, пов’язані з купівлею цінних паперів без їх продажу у звітному році не зменшують інвестиційний прибуток, отриманий в результаті продажу інших цінних паперів протягом звітного року. Якщо платник протягом року продавав кілька пакетів цінних паперів різних видів і емітентів, необхідно визначити інвестиційний прибуток/збиток по кожному з них, а потім скласти загальний фінансовий результат. При цьому платник податку визначає фінансовий результат за операціями з цінними паперами чи деривативами, що перебувають в обігу на фондовій біржі, окремо від фінансового результату за операціями з цінними паперами чи деривативами, що не перебувають в обігу на фондовій біржі.

Усі документи, які пов’язані з купівлею/продажем цінних паперів та понесеними витратами, зберігаються як до, так і після подання декларації і сплати податку.

Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами має від'ємне значення, його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення.

Оподатковується інвестиційний прибуток за ставкою 20 відсотків.

Нагадуємо, що податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2015 році, подається до 3 травня 2016 року до податкової інспекції за місцем реєстрації за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. №859. Подати декларацію можна на паперових носіях, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або скориставшись електронним сервісом ДФС «Заповнення декларації громадянами», що знаходиться на головній сторінці веб - порталу ДФС України.

Пам’ятайте, що свідоме декларування доходів та сплата податків - вірний шлях до побудови європейського суспільства!

ДПІ у Голосіївському районі

ГУ ДФС у м. Києві

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю