КМДА Київська міська державна адміністрація


8 липня 2015

У Голосіївському районі відбулась церемонії покладання до пам'ятника Петко-Воєводи

Очільник Голосіївського району Андрій Мельничук сьогодні прийняв участь у церемонії покладання до пам'ятника Петко-Воєводи, куди на завешення свого візиту в Україну прибув Президент Республіки Болгарія Росен Плевнелієв.


Історична довідка:

Петко Кіряков Калоянов відомий як капітан Петко Воєвода (12.18.1844 - 7.02.1900) залишив по собі яскравий слід на сторінках історії, як невтомний борець за свободу та незалежність Болгарії. Він є визначною історичною фігурою національного та міжнародного масштабу. Цілі покоління братимуть приклад з його високого духу, самопожертви за світлі ідеали звільнення Болгарії, вірність ідеям дружби між народами.
Його постать близька й зрозуміла волелюбному народові України. Петко Воєвода гостро відчував чуже горе, йому довелося боротися за долю не тільки Болгарії, але й інших народів. Він пройшов вишкіл у військовій школі в Афінах як юнкер. Згодом Джузеппе Гарібальді залучив його до визвольної боротьби в Італії та дав у підпорядкування загін і звання «капітанос булгарос».

Вдруге звання капітана Петко Воєвода отримав від російського імператора Олександра II, який нагородив його Георгіївським хрестом та подарував йому маєток у Києві де капітан прожив більше року. Капітан Петко Воєвода у складі українських військових частин особисто брав участь у Російсько-турецькій війні 1877—1878 рр., що принесла Болгарії визволення від 5-вікового османського поневолення. Дружба народів України та Болгарії сягає віків ще за часів Київської Русі, вона освячена спільною історією, культурою, писемністю та вірою, боротьбою за незалежність, скріплена кров’ю під час війни за визволення Болгарії. Багато наших співвітчизників загинуло у тій війні. 

Виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) 16 вересня 2010 було прийнято розпорядження №617 «Про встановлення пам’ятника болгарському героєві Капітану Петку Воєводі у Голосіївському районі» .

На монументі герой Болгарії зображений в традиційній болгарській військовій формі XIX століття. Погруддя виготовлено з бронзи, та встановлено на гранітному постаменті. Створили пам'ятник болгарські скульптори брати Старчеви. Всі роботи з його створення фінансувала Асоціація болгар в Україні.

8 вересня 2011 року був відкритий пам’ятник Петку Воєводі. В урочистостях взяла уча­сть представницька делегація Бол­гарії на чолі з віце-президентом Республіки Болгарія Ангелом Маріним, а також поважні офіційні особи: заступник міністра закордонних справ України В.А. Майко, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Болгарії Дімітар Владимиров, заступник голови Київської міської державної адміністрації М.І. Кучук, секретар Київської міської ради Г.Ф. Герега, голова Товариства болгаро-української дружби Красимир Премянов.
Відкриття пам’ятника Капітанові Петку Воєводі в столиці України свідчить про зміцнення міждержавних відносин між братніми країнами, подальший розвиток одвічних дружніх зв’язків з Болгарією, реалізацію програми вшанування національних героїв.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.