КМДА Київська міська державна адміністрація


23 листопада 2022

Цьогоріч день пам'яті жертв годоморів пройде під гаслом «Пам'ятаємо. Єднаємося. Переможемо!»

Цьогоріч день пам'яті жертв годоморів пройде під гаслом «Пам'ятаємо. Єднаємося. Переможемо!»

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. У 2022 році День пам’яті жертв голодоморів припадає на 26 листопада.

Як розповіли в Українському інституті національної пам’яті, через дев’ять десятиліть після Голодомору проти українців знову застосовують методи геноциду. Майже дев’ять місяців повномасштабної війни засвідчили: здійснюючи вторгнення, росія має на меті знищити українську націю, ідентичність, культуру, мову – окупанти вбивають і депортують українців, руйнують міста, спалюють українські книжки.

«У 1932-1933 роках комуністичний тоталітарний режим, попередник путінського рашизму, вчинив в Україні злочин геноциду – Голодомор. Зумисно створений голод убив мільйони українців, а долі тих, хто вижив, скалічив. Сьогодні росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932-1933 років – геноцид українського народу. сталін для організації геноциду вдався до тотальної конфіскації харчів, блокади, посилення терору. путін застосовував повномасштабне військове вторгнення. За ним як складові геноцидної політики почались масові вбивства, умисні напади на укриття, шляхи евакуації та гуманітарні коридори, бомбардування житлових районів, сексуальне насильство, блокада, а також насильницьке переміщення українців, зокрема дітей» – підкреслили в Українському інституті національної пам’яті.

Як зазначили в Українському інституті національної пам’яті, пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв, єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку світу, військову, фінансову, дипломатичну допомогу, і найголовніше – згуртованість народу, тому ми вистоїмо й переможемо.

«Цього року ми вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива. Ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані. В умовах повномасштабної війни один із ключових способів вшанувати пам’ять убитих голодом – долучитися до акції «Запали свічку» та закликати українців і людей з усього світу засвітити вогник у кожній домівці як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювались» – наголосили в Українському інституті національної пам’яті.

Загальнонаціональна хвилина мовчання пройде 26 листопада о 16:00.

За інформацією: Українського інституту національної пам`яті



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.