КМДА Київська міська державна адміністрація


21 липня 2022

Голосіївський відділ ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області надає роз'яснення: Набуття громадянства України за народженням та набуття громадянства України за територіальним походженням

НАБУТТЯ ГРОМАДЯНСТВА УКРАЇНИ ЗА НАРОДЖЕННЯМ

Відповідно до частини першої статті 7 Закону України «Про громадянство України» від 18 січня 2001 року (далі - Закон) особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

Для оформлення набуття громадянства України за народженням дитиною, батьки (один із них) якої на момент її народження були громадянами України, один з її батьків подає такі документи:

  • а) дві фотокартки дитини (розміром 35*45 мм);
  • б) копію свідоцтва про народження дитини;
  • в) копію паспорта громадянина України.

НАБУТТЯ ГРОМАДЯНСТВА УКРАЇНИ ЗА ТЕРИТОРІАЛЬНИМ ПОХОДЖЕННЯМ 

Відповідно до частини першої статті 8 Закону, особа (іноземець або особа без громадянства), яка сама чи хоча б один із її батьків або її дід чи баба, прадід чи прабаба, або її рідні брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука народилися або постійно проживали до 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України, а також її неповнолітні діти мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням.

1. Для оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням особа, яка народилася до 24 серпня 1991 року на території України подає:

  • а) дві фотокартки (розміром 35 x 45 мм);
  • б) паспортний документ, що посвідчує особу заявника та підтверджує його громадянство з перекладом на державну мову, завіреним нотаріусом;
  • в) посвідка на проживання на території України або інші законні підстави перебування на території України;
  • г) копію свідоцтва про народження, відомості про яке наявні в Держаному реєстрі актів цивільного стану громадян;
  • д) документи, підтверджуючі зміну персональної інформації (свідоцтво про шлюб, про розлучення, про зміну імені);
  • е) документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави про те, що особа на території іноземної держави не вчиняла тяжких або особливо тяжких злочинів, злочинів проти людства та не здійснювала геноцид.

2. Для оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням особа чи хоча б один із її батьків або її дід чи баба, рідні брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука якої народилися до 24 серпня 1991 року на території України подає документи відповідно пункту 1 та:

  • а) документ, який підтверджує факт народження відповідно батька чи матері, діда чи баби, рідних брата чи сестри, сина чи дочки, онука чи онуки заявника на території України;
  • б) документи, що засвідчують родинні стосунки заявника відповідно родичами, які народилися на території України.

3. Для оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням особа, яка сама дід чи баба, прадід чи прабаба, або її рідні брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука постійно проживали до 24 серпня 1991 року на території України подає документи відповідно пункту 1 та судове рішення про встановлення юридичного факту постійного проживання особи чи відповідно її родичів на території України до 24 серпня 1991 року. 

У разі відсутності документів, що підтверджують відповідні родинні стосунки, для оформлення набуття громадянства України подається відповідне теж рішення суду.

Для оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням іноземцем подається зобов’язання припинити іноземне громадянство. Іноземці, які подали зобов’язання припинити іноземне громадянство, повинні подати документ про це, виданий уповноваженим органом відповідної держави, до уповноваженого органу України протягом двох років з моменту реєстрації їх громадянами України. 

Відповідно частини третьої статті 8 Закону, дитина, яка народилася на території України після 24 серпня 1991 року і не набула громадянство України за народженням та є іноземцем, стосовно якого подано зобов’язання припинити іноземне громадянство, або особою без громадянства, стосовно якої подано декларацію про відсутність іноземного громадянства, реєструється громадянином України за клопотанням одного з її законних представників.

Для оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням дитиною, один із батьків дитини або інший законний представник подає такі документи:

  • а) дві фотокартки дитини (розміром 35 x 45 мм);
  • б) паспортний документ, що посвідчує особу заявника та підтверджує його громадянство з перекладом на державну мову, завіреним нотаріусом;
  • в) посвідка на проживання на території України або інші законні підстави перебування на території України;
  • г) копію свідоцтва про народження дитини, відомості про яке наявні в Держаному реєстрі актів цивільного стану громадян.

За інформацією:  Голосіївський відділ ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.