КМДА Київська міська державна адміністрація


24 червня 2022

Кияни обрали найкращу квітково-патріотичну композицію міста

Стали відомі результати конкурсу на найкращу квітково-патріотичну композицію міста, організованого Управлінням екології та природних ресурсів КМДА спільно з КО «Київзеленбуд». Переможцем голосування став квітник «Київська Мадонна з немовлям», розроблений та висаджений озеленювачами Солом’янського району.

Усього у голосуванні, яке тривало з 8 до 21 червня, було представлено майже 30 квітково-патріотичних композицій, зокрема квітник у вигляді знаменитої марки з російським кораблем та композиція «Літак «Мрія», за основу якого взятий дитячий малюнок.

«В результаті голосування з великим відривом, отримавши 42% голосів киян, перемогла композиція «Київська Мадонна з немовлям». Вітаємо колектив-переможець із заслуженою перемогою! Також висловлюю подяку усім нашим озеленювачам, які в цей непростий час продовжують працювати, аби Київ залишався охайним і зустрів перемогу зеленим та квітучим», – зазначив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

На церемонії нагородження була також присутня Тетяна Блізняк, яка стала прототипом зображення «Київська Мадонна в метро». Фото Тетяни, яка годує немовля, ховаючись від бомб у київському метро, наприкінці лютого зробив угорський журналіст Андраш Фьольдеш. Фотографія стала популярною в Інтернеті, а її героїню почали назвати «Київською Мадонною». Ця світлина надихнула ілюстраторку Марину Соломенникову створити картину, героїня якої б уособлювала усіх матерів України у цей непростий час.

«Гадаю, що перемога за «Мадонною» не лише тому, що це справді якісна й красива робота. Ця інсталяція – присвята кожній українській мамі. Захистити дітей від війни – ось що важливо для кожної матері, незалежно від віку дитини. Наші квіти – це найменша подяка, яку ми можемо їм висловити», – сказав генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Інсталяцію «Київська Мадонна з немовлям» озеленювачі Солом’янського району створили на транспортній розв’язці на вулиці Вадима Гетьмана. Площа квітника складає 149 кв. м. Для панно висадили 37 тисяч квітів: маргаритки, бегонія, ірезіне, тагетис, цинерарія, нафаліум, традисканція, альтернатера, лаванда, калібрахоа. Також використали елементи з фанери та 1,5 тонни білої мармурової крихти.

Як заохочувальний подарунок члени колективу КП УЗН Солом’янського району отримали планшет для розробки дизайну нових квіткових композицій.

Загалом для створення патріотичних композицій у Києві висадили 320 тисяч квітів. Усі вони були вирощені у теплицях та оранжереях районних підприємств, що входять до «Київзеленбуду». Окрім української символіки – тризуб, прапори, вишиванки, рушники – були обрані також теми, що показують відчайдушну боротьбу України з російським агресором.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.