Чи можна застосовувати РРО, які не включені до Державного реєстру РРО?

Головне    управління    ДПС    у    м. Києві    звертає увагу,  що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані  застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО), що  включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (далі – Державний реєстр РРО), та/або програмні РРО з додержанням встановленого   порядку   їх    застосування (п. 3   ст. 3  Закону   України   від  06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій  у  сфері  торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265)).

Водночас, на території України у сферах, визначених Законом № 265, дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті РРО вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру РРО, конструкція і програмне забезпечення яких відповідають конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника (ст. 12 Закону № 265).

Відповідно до абзацу чотирнадцятого ст. 2 Закону № 265 Державний реєстр РРО – перелік моделей РРО та їх модифікацій, які мають підтвердження відповідності вимогам діючих технічних регламентів та стандартів згідно із Законом України від 15 січня 2015 року № 124-VIII «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», а також відповідають вимогам нормативних актів України, і  такі  РРО  дозволені для застосування у сфері, визначеній Законом № 265.

Окремо наголошуємо, що з 01 січня 2022 року для платників єдиного податку другої – четвертої груп є обов’язковим застосування РРО та/або ПРРО незалежно від обсягу доходу за умови здійснення ними розрахункових операцій.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю