КМДА Київська міська державна адміністрація


27 січня 2022

Чи відображається в декларації про майновий стан і доходи дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою, якщо у платника податку є інші підстави для подання декларації?

Головне  управління  ДПС у   м. Києві   повідомляє,  що у  разі наявності підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), відображається у рядку 10.6 Декларації.

Форма Декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року № 783).

Декларація складається з восьми розділів та передбачає відображення платником податку, зокрема, даних щодо доходів, які включаються та не включаються до загального річного оподатковуваного доходу, у разі отримання ним таких доходів.

Згідно з п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розд. IV ПКУ, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Відповідно до п. 174.2 ст. 174 ПКУ для оподаткування визначених ПКУ об’єктів спадщини з урахуванням статусу податкового резидента/нерезидента спадкоємця та спадкодавця та ступеня їх споріднення застосовуються наступні ставки ПДФО:

нульова;

визначена п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відс.),

визначена у п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відс.).

Згідно з пп. 8 п. 2 розд. ІІІ Інструкції сума доходу у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розд. IV ПКУ, розмір якого визначається згідно зі ст. 174 розд. IV ПКУ, вказується у рядку 10.6 Декларації.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.