Головна  →  Новини  →  12 листопада 2021

Всесвітній день боротьби з захворюванням на цукровий діабет

Всесвітній день боротьби з захворюванням на цукровий діабет

Щороку 14 листопада у світі відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Цей день є нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. 

Діабет – це хронічне захворювання, пов’язане з нестачею в організмі власного інсуліну: підшлункова залоза не виробляє цей гормон в достатній кількості або організм не може його ефективно використовувати. Інсулін відповідає за рівень глюкози та основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові.

Фактори, які призводять до появи цукрового діабету: спадкова схильність, ожиріння; хвороби при яких відбувається ураження бета-клітин підшлункової залози (панкреатит, рак підшлункової залози), захворювання інших залоз внутрішньої секреції. Провокуючим фактором у цьому випадку можуть бути: травма, різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, гепатит та інші захворювання, включаючи грип); стрес, вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету); своєчасне і кваліфіковане лікування всіх захворювань сприяє попередженню цукрового діабету. Комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю