«Пакунок малюка» грошова компенсація вартості одноразової натуральної допомоги

Батьки новонародженої дитини мають право на забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою  «пакунок малюка» за рахунок коштів державного бюджету, а в разі відсутності його з незалежних від них причин  – на грошову компенсацію.

Вже з 1 липня 2021 року батьки мають вільне  право вибору: отримати «пакунок малюка» чи грошову компенсацію його вартості.

Право на отримання грошової компенсації мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які разом з дитиною на законних підставах проживають на території України, є її батьками, патронатними вихователями, прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами (якщо батьки відмовилися від новонародженої дитини в пологовому будинку (відділенні), перинатальному, неонатальному центрі)  і забезпечують належні умови для догляду за нею та її виховання.

Розмір грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого законом на дату подання заяви про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунокмалюка”.

З  1липня 2021 року грошова компенсація  становить – 6039,00 грн.

Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини.

Призначену грошову компенсацію самостійно можна використати протягом року з дня зарахування коштів  на спеціальний рахунок в уповноваженому банку на придбання товарів у закладах торгівлі, які долучились до публічного договору.

Купувати можна лише товари для немовлят і породіль:

засоби догляду за дітьми та дитячі засоби гігієни, зокрема підгузки, серветки;

дитячий одяг та взуття;

дитяче харчування;

дитячий посуд;

дитячі  іграшки;

текстиль для дітей, у тому числі рушники, ковдри;

дитячі ходунки,  коляски.

Якщо отримувач протягом року з дня зарахування коштів грошової компенсації на його спеціальний рахунок в уповноваженому банку не використав їх на придбання зазначених товарів, уповноважений банк самостійно повертає кошти грошової компенсації із спеціального рахунка отримувача на відповідний рахунок Мінсоцполітики.

За інформацією: Управління соціального захисту населення Голосіївської РДА

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю