КМДА Київська міська державна адміністрація


3 червня 2021

Призначення, перерахунок пенсії за принципом екстериторіальності

Зазвичай громадяни вирішують соціально-побутові питання за місцем реєстрації проживання, але бувають випадки, коли особа зареєстрована у місті, а фактично проживає у передмісті. Чи дійсно зараз є можливість подати заяву на призначення пенсії до органів Пенсійного фонду незалежно від місця проживання особи?  

Так, відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» заява про призначення (перерахунок) пенсії подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України через структурний підрозділ, який здійснює прийом та обслуговування осіб (сервісний центр).

Заява про призначення, перерахунок пенсії, може подаватись заявником особисто, незалежно від місця реєстрації  або разом зі сканованими копіями документів через вебпортал https://portal.pfu.gov.ua/ електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису або електронної системи BankID.

Таким чином, на даний час, дійсно подати заяву на призначення (перерахунок) пенсії можливо до будь-якого органу Пенсійного фонду України в межах України, незалежно від місця проживання громадян.

Подані заяви будуть опрацьовані спеціалістами органів Пенсійного фонду в порядку черговості надходження, незалежно від того, де було прийнято заяву та де проживає особа.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.