КМДА Київська міська державна адміністрація


4 березня 2021

Ведення обліку доходів і витрат самозайнятими особами

Головне   управління  ДПС у м. Києві нагадує, що  Законом  України  від 14 липня 2020 року № 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон № 786) змінено порядок ведення обліку доходів і витрат самозайнятими особами, зокрема, відмінено обов’язкове ведення паперових Книг обліку доходів і витрат та Книг обліку доходів.

Починаючи з 01 січня 2021 року самозайняті особи, відповідно до обраної системи оподаткування, ведуть облік своїх доходів (витрат) у наступний спосіб:

фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані  вести   облік   доходів   і  витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дозволяється ведення обліку доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді. Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначаються Міністерством фінансів України. До затвердження нової форми залишається чинною Книга обліку доходів і витрат, затверджена  наказом Міндоходів від 16 вересня 2013 року № 481 (далі – Наказ № 481);

фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Відповідно до ПКУ дозволяється ведення обліку доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді. На сьогодні і до моменту затвердження Міністерством фінансів України нової форми залишається чинною Книга обліку доходів і витрат, затверджена Наказом № 481;

 фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку 1-2 груп та платники єдиного податку 3 групи, які не є платниками ПДВ, мають право вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Дозволяється ведення обліку як у паперовому, так і в електронному вигляді.

ФОП-платники єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. Дозволяється ведення обліку як у паперовому, так і в електронному вигляді.

Отже, з 01 січня 2021 року фізичні особи-підприємці не зобов’язані вести Книгу обліку доходів (Книгу обліку доходів і витрат) та реєструвати такі  книги в ДПС. Водночас облік доходів та витрат залишається, тобто потрібно зберігати первинні документи та робити записи щодо доходів і витрат у зручний спосіб.

 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.