КМДА Київська міська державна адміністрація


1 березня 2021

1 березня – всесвітній день імунітету

1 березня – всесвітній день імунітету

Світ, що оточує нас, наповнений паразитами (бактеріями, вірусами, грибами тощо), які циркулюють серед людей. Еволюційний розвиток привів до того, що їх життя стало можливим тільки за рахунок інших видів, в т.ч. за рахунок людей, створивши екологічні взаємовідносини з організмом хазяїна. Паразит в еволюційному розвитку опинився переможцем. Паразитизм став способом життя паразита в організмі хазяїна, який еволюційно визначився як середовище проживання.

Частина паразитів належить до патогенних видів, процеси метаболізму яких призводять до розмноження та виникнення захворювання.

Патогенні паразити (збудники інфекційних хвороб) в процесі своєї життєдіяльності мають здатність створювати в організмі хазяїна ті чи інші форми імунітету.

Імунітет – специфічна несприйнятливість до збудників інфекційних хвороб та їх токсинів, яка утворюється під час взаємодії організму з антигеном.

Найважливішим у припиненні розповсюдження інфекційних хвороб є створення популяційного імунітету, який складається з імунітету індивідумів, що входять до цієї популяції.

Досягнення високого рівня популяційного імунітету можливе двома шляхами.

Перший, природній шлях, коли люди масово перехворіють (грип, кір, COVID-19 тощо) і стануть несприятливими до збудників. При цьому наслідками перенесеної хвороби можуть бути ускладнення та смерть.

Другий, штучний – за допомогою вакцинації (кір, дифтерія, поліомієліт, COVID-19 тощо), яка не несе загрози життю людей.

Для створення ефективного штучного популяційного імунітету та припинення циркуляції збудника на певній території необхідно імунізувати 95-97% підлеглих контингентів.

При інфекціях з найактивнішим повітряно-краплинним механізмом передачі (дифтерія, кір, краснуха, кашлюк, COVID-19) часто єдиним способом запобігання розповсюдженню захворювань серед населення є використання специфічної профілактики.

Необхідним є створення штучного імунітету проти хвороб, для котрих характерні тяжкий перебіг, відсутність ефективних способів лікування, висока інвалідність та летальність (поліомієліт, правець, дифтерія, COVID-19).

Враховуючи, що імунізація захищає мільйони людей від хвороб та інвалідності і стає надійним засобом активного довголіття, жодна країна світу не відмовляється від імунопрофілактики, страхуючи себе від епідемій.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.