КМДА Київська міська державна адміністрація


9 лютого 2021

При отриманні яких доходів слід обов’язково подати декларацію про майновий стан і доходи?

Головне управління ДПС у м. Києві нагадує, що відповідно до розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи за минулий рік у платників податків виникає при отриманні:

доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами;

доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

іноземних доходів;

доходів, декларування яких передбачено Податковим кодексом України в інших випадках. До таких доходів відноситься, зокрема, отримання у власність майна за рішенням суду.

Щорічні декларації за минулий рік громадяни подають до податкових інспекцій за місцем проживання у порядку, встановленому законом.

Бланки декларацій безоплатно надаються контролюючими органами платникам податку за запитом та є загальнодоступними для населення (п. 179.9 ст. 179 ПКУ).

Нагадуємо, що кампанія  декларування  доходів, отриманих  в  2020  році, розпочалася  з 01 січня 2021 року та триватиме до 01 травня 2021 року.

Довідково: З 01 січня 2021 року фізичні особи складають і подають податкову декларацію про майновий стан і доходи за формою, затвердженою   наказом   Міністерства   фінансів    України    від  02 жовтня 2015 року № 859 із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 25 квітня 2019 року № 177 зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за № 728/33699.

 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.