Платники податків – фізичні особи та самозайняті особи можуть скористатися правом на відстрочення боргу

Головне  управління  ДПС  у   м. Києві  нагадує, що податковий борг (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням), розмір якого станом на 1 грудня 2020 року не перевищує 6800 гривень, можна відстрочити до 29 грудня 2021 року.

Скористатися таким відстроченням можуть платники податків – фізичні особи та самозайняті особи.

Якщо платник податків погасить відстрочений борг до вказаної дати, то штрафні санкції та пеня на суму боргу, а також відсотки за відстрочення не нараховуватимуться.

Відстрочення боргу здійснюється без укладення окремого договору. Для отримання відстрочення платнику податків необхідно до податкової служби, де обліковується такий борг, подати заяву в довільній формі.

Так, якщо загальна сума податкового боргу платника податків станом на 01 грудня перевищує 6800 гривень, або платник не є особою, яка має право на відстрочення, то в місячний термін контролюючий орган надсилає йому відмову у наданні такого відстрочення боргу.

У випадку дострокової сплати платник податків повинен про це повідомити контролюючий орган, написавши відповідну заяву. У разі несплати чи часткової несплати відстроченого боргу до 29 грудня 2021 року, на відстрочені суми, що залишилися непогашеними, відповідно до ст. 126, та ст. 129.4 Податкового кодексу України, будуть нараховуватися штрафні санкції та пеня.

Довідково: можливість відстрочення податкового боргу передбачена Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», який вступив в дію з 10 грудня 2020 року.

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю