З початку року 157 киян за направленням столичної служби зайнятості підтвердили свою професійну кваліфікацію

Працівникам без документа про освіту, навіть з великим багажем знань і навичок та досвідом практичної роботи в обраній професії, буває важко конкурувати на сучасному ринку праці, порівняно з тими, у кого є диплом або свідоцтво.

«У кожного працівника є можливість отримати документальне підтвердження своєї компетенції через неформальне професійне навчання - набуття професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання. Воно передбачене в Законі України «Про професійний розвиток працівників», - зауважив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.  

Унікальною нагодою підтвердити свої професійні навички та отримати документ державного зразка скористалися 157 особи, які протягом січня - жовтня 2020 року звернулись до районних філій Київського міського центру зайнятості та отримали направлення на підтвердження неформального професійного навчання.

Наразі підтвердження результатів неформального навчання здійснюється за професією «Кухар». Особи, які вирішили підтвердити неформальне навчання, протягом двох днів складають іспити, а члени компетентної комісії оцінюють теоретичні знання та практичні навички. Серед тих, хто підтвердив свою кваліфікацію, громадяни віком від 24 до 67 років. 

Для підтвердження професійної кваліфікації необхідно подати документи: паспорт громадянина України (чи документ, що його замінює), копії документа, що засвідчує факт трудових відносин (за наявності), та документа, що засвідчує наявність стажу роботи за професією відповідного кваліфікаційного рівня, оригінал документа про освіту (за наявності), фотокартка розміром 3х4 сантиметри, медичну довідку та лист роботодавця про направлення працівника на підтвердження результатів неформального професійного навчання. Фінансування підтвердження результатів неформального професійного навчання здійснюється за рахунок коштів особи або роботодавця (у разі направлення ним особи).

«Визнання результатів неформального професійного навчання має позитивний соціальний ефект не тільки для працівників - адже дає їм можливість підвищити свій статус, - а й для роботодавців та суспільства в цілому. Ми працюємо над тим, щоб у перспективі перелік професій, за якими працівники могли підтвердити свою кваліфікацію, був розширений» - наголосив Віктор Білич.

Київський міський центр зайнятості сьогодні це:

  • Найбільша база можливостей
  • Безкоштовні послуги для безробітних та роботодавців   
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю