КМДА Київська міська державна адміністрація


13 серпня 2020

Як вберегтися від грипу

СИМПТОМИ ГРИПУ

Зазвичай симптоми грипу з’являються раптово. Найчастіше це:

- різке підвищення температури тіла (більше 38 °С);

- головний біль, біль у м'язах, біль у горлі;

- кашель;

- нежить.

Симптоми грипу, що вимагають термінової госпіталізації

Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою - її життя.

Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо є такі симптоми грипу:

- обличчя стало дуже блідим чи з’явилось посиніння;

- важко дихати;

- температура не спадає впродовж довгого часу;

- багаторазове блювання та випорожнення;

- порушення свідомості - надмірна сонливість чи збудженість;

- біль у грудній клітці;

- з’явились домішки крові у мокроті;

- показники артеріального тиску нижче норми.

Ці симптоми грипу ігнорувати ні в якому разі не можна. Продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ НА ГРИП:  ПРОФІЛАКТИКА

Найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень - жовтень). Разом з тим, щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж всього сезону грипу.

Всупереч поширеному міфу, вакцинація не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

За рекомендацією ВООЗ для забезпечення максимального захисту від вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону, щорічно змінюється штамовий склад вакцин.

ВООЗ визначила штамовий склад вакцин проти грипу на сезон 2020-2021 для Північної півкулі. Відповідно до цих рекомендацій, до складу вакцин включені вакцинні вірусні компоненти A(H1N1)pdm09, A(H3N2) та B/Victoria.

В Україні для імунопрофілактики грипу вже зареєстровані 4 препарати виробництва Франції, Південної Кореї, Нідерландів і Китаю, також завершується реєстрація ще 2 вакцин виробництва Нідерландів і Південної Кореї. Вакцинування від грипу дозволить уникнути одночасного інфікування грипом і коронавірусом.

Кожен українець зможе придбати вакцину в аптеці за власний кошт і зробити відповідне щеплення в закладі охорони здоров’я.

Корисні звички для профілактики грипу

Хоча найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу - щорічна вакцинація, деякі прості правила допоможуть уникнути хвороби.

1. «Захворів - сиди вдома». Грип швидко передається, що сприятиме швидкому поширенню інфекції серед оточуючих.

2. Уникайте близького контакту з хворим. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.

3. Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс - це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

4. Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

5. Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.

6. Провітрюйте та дезінфікуйте приміщення. Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезінфікуйте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.

7. Привчіть себе до корисних звичок.

Заклади охорони здоров’я Голосіївського району м. Києва де можна зробити щеплення проти грипу:

- Амбулаторії загальної практики – сімейної медицини №№ 3, 4, 5 КНП «ЦПМСД № 1» Голосіївського району м. Києва за адресами: вулиця Якубовського, 6,  вулиця Набережно-Корчуватська, 56/66, вулиця Заболотного, 48-А (доросле та дитяче населення);

- Амбулаторії загальної практики – сімейної медицини №№ 1, 2 КНП «ЦПМСД № 2» Голосіївського району м. Києва за адресою: вулиця Голосіївська,53 (доросле та дитяче населення).

Перш ніж вакцинуватися, необхідно проконсультуватися з лікарем та пройти медичний огляд.

 

Сектор охорони здоров’я

Голосіївської районної в місті

Києві державної адміністрації



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.