КМДА Київська міська державна адміністрація


13 січня 2020

Марина Хонда відвідала перший у Києві інноваційний музей історії

 
Заступниця голови КМДА Марина Хонда завітала до музею Становлення української нації та ознайомилися з його експозицією. 
В експозиції, площею 1800 квадратних метрів, розташовані 100 фігур видатних українців від Княгині Ольги до Джамали. Фігури поєднані у 26-ти сюжетних композиціях. Кожну інсталяцію супроводжує інтерактивний аудіо та відео контент, запахи, що дає відвідувачу відчути атмосферу епохи, у якій він перебуває.  





Усі історичні сюжети відтворені за описами істориків і підтверджені науковими організаціями. Зовнішній вигляд історичних постатей, їхній вік та одяг відповідають тому часу, коли відбувалась подія, показана в сюжеті, або тому періоду, коли вони були на піку своєї слави чи в період найбільшого піднесення. Зі 100 фігур, 60 – розмовляють, а одна навіть підморгує відвідувачам. Також в музеї є можливість взяти на пам'ять трохи землі з будь-якого регіону України. 



У музеї проводять екскурсії, також доступний аудіогід 8-ма мовами (українська, російська, англійська, китайська, німецька, італійська, іспанська, польська). За 1,5 – 2 години в захоплюючому мультимедійному 5D форматі можна ознайомитися з багатовіковою історією української нації та належно оцінити її місце в родині європейських народів.


– Напевно, усі вже чули про те, що Київ став другим у рейтингу міст, які варто відвідати в новому десятиріччі. Окрім архітектурних пам’яток, які рекомендує відвідати портал Bigseventravel, варто відзначити новий Музей Становлення української нації. Це перший в Україні інноваційний музей історії, де минуле гармонійно поєднується з сучасними технологіями,  поділилася Марина Хонда. – Тут сторінки історії нашої держави буквально оживають. Крім діаграм, карт та звичних музейних експонатів тут можна побачити цілі сюжети з реалістичними 3-D фігурами королів та гетьманів, військових та вчених, артистів та спортсменів. Такий масштабний проект був би не можливим без ідейного натхненника та засновника музею Валерія Галана. Дякую йому за втілення в життя такої чудової ініціативи! При першій же можливості відвідайте музей «Становлення української нації». Ви точно про це не пошкодуєте!
 
Підготовка до відкриття музею тривала п’ять років. Автор ідеї та засновник музею «​Становлення української нації» Валерій Галаган у 2019 році отримав почесне звання Амбасадор Києва на церемонії нагородження Кyiv Tourism Awards.  
 
– Нас як націю об’єднує історія нашого народу, до складу якого входять представники різних національностей. Ми показуємо історію від доби, коли на цих теренах зародилося життя і до сьогоднішнього дня. Ідеологічний стовп – становлення української нації. Крізь всю експозицію проходить чотири основні лінії – ідентифікація нації, тобто звідки ми і хто ми, свобода і боротьба за незалежність на всіх етапах розвитку, наші пращури як розбудовники європейської та світової цивілізації, основні риси, притаманні нашій нації – мужність, шляхетність, меценатство. Всі ці лінії показують нашу історію, націю, код. Знаючи це, ми можемо йти в майбутнє, – впевнений Валерій Галаган. – Лише знаючи історію, ми зможемо використовувати позитивні приклади і не повторювати негативні. Це є генетична і історична пам'ять нашого народу, це дасть нам змогу відродити свою націю і стати на те місце, де ми маємо бути – в історії, Європі і світі. 


За його словами, музей вже відвідало понад 30 тисяч людей. Третина відвідувачів – іноземці: найбільше з арабського світу, а також білоруси, американці, європейці (поляки, чехи, литовці тощо). Але найголовніше завдання музею, на думку Валерія Галагана, – щоб українці самі знали свою історію та поважали самих себе. 


Музей Становлення української нації поступово поповнюватимуться новими експонатами. Вже створюються фігури першого Президента України Леоніда Кравчука та боксера Олександра Усика. Також в мріях засновника – створити аналогічний музей, присвячений історії та видатним постатям Києва. 

Пільговий вхід:
Для дітей дошкільного віку та музейних працівників – вхід вільний.  
Безкоштовний вхід останнього вівторка місяця з 9:00 до 19:00 для пенсіонерів, багатодітних родин та осіб з інвалідністю І-ІІ групи. 
 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.