Головна  →  Я маю право!  →  17 вересня 2019

Відмова від всеукраїнського статусу

На сьогоднішній день, поняття «всеукраїнський статус» є добровільною законодавчою пропозицією для подальшої діяльності громадського об’єднання на території України. Даний статус не є обов’язковим, проте отримання чи відмова від такого вимагає вчинення певних процесуальних дій, таких як: створення відокремлених підрозділів (філій / представництв) у більшості адміністративно-територіальних одиницях України, а також подальше підтвердження чи відмова від такого статусу згідно закону (подання заяви).   

Посилаючись на норми Закону України «Про громадські об’єднання», громадське об’єднання, зареєстроване у встановленому законом порядку, може мати всеукраїнський статус за наявності у нього відокремлених підрозділів у більшості адміністративно-територіальних одиниць (наприклад, за наявності мінімальної кількості – 14 утворень). Підтвердження всеукраїнського статусу чи відмова від такого є добровільними (стаття 19). 

Що стосується процесуальних питань, то Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» передбачено подання лише одного документу – заяви про підтвердження / відмову від всеукраїнського статусу громадського об’єднання (стаття 24). При цьому, строк розгляду поданих документів повинен складати не пізніше трьох робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації, як дія, що стосується громадського об’єднання зі статусом юридичної особи (пункт 7 частина 1 стаття 26 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»).

Слід звернути увагу, що відповідні форми заяв мають законодавче підтвердження згідно Наказу Міністерства юстиції України від 18.11.2016 за № 3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» за формою № 24, що використовується як для підтвердження так і для відмови від такого статусу.

Отже, виходячи з обов’язкових складових отримання всеукраїнського статусу для громадського об’єднання і у зв’язку з невідповідністю таким вимогам (наприклад, закриття відокремленого підрозділу / філії / представництва), відповідний суб’єкт повинен подати заяву про відмову (форма 24) від вище згаданого статусу у зв’язку з відсутністю необхідних умов. 

 

Головний спеціаліст відділу державної

реєстрації друкованих засобів масової

інформації та громадських формувань

Управління державної реєстрації Головного

територіального управління  юстиції

у місті Києві - державний реєстратор                             

Віталій ПІДДУБНЯК

 

 

                        

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю