Головна  →  Я маю право!  →  3 вересня 2019

Співробітники столичної юстиції підтримують флешмоб #УрокЯМП2019 та долучились до святкової лінійки у навчальних закладах

Співробітники столичної юстиції відвідали перші уроки школярів 2019-2020 навчального року у школі №201, яка знаходиться на бульварі Перова,14а.

Основне завдання юстиції – захищати права українців у різних сферах життя. Найкращий метод – це профілактика. Коли кожен школяр буде обізнаний у своїх правах із дитинства - знатиме, як їх захищати у майбутньому. Тільки тоді будемо мати успішне правове суспільство.

«У минулому навчальному році співробітники столичної юстиції провели понад тисячу правових уроків, ігор та інтерактивних заходів для школярів. Учні дізнавались про свої права у протидії булінгу, виїзду дітей за кордон на відпочинок, протидії насильству в сім’ї та щодо інших прав дітей», - розповіла координатор проекту «Я МАЮ ПРАВО!» у столиці Ірина Малаш.

Кожен член суспільства має права. Оскільки дитина є повноцінним членом суспільства, вона також має свої права, деякі особливості реалізації яких обумовлені виключно тим фактом, що її фізична та розумова незрілість потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист. В залежності від віку дитини, законодавством передбачено різний обсяг та механізми реалізації її прав. За загальним правилом згідно з зазначеним вище міжнародним та українським законодавством дитиною є особа віком до 18 років (тобто до досягнення нею повноліття). Малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років (ст.6 СК України).

Співробітники Столичної юстиції також нагадали про їхні права, закріплені в Конвенції ООН про права дитини, наприклад: 
✔на освіту
✔на відпочинок
✔на повноцінне харчування 
 на медичну допомогу 
✔на любов та піклування 
✔право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності

✔право на свободу совісті та релігійних переконань

✔право на отримання інформації, що відповідає її віку (в тому числі право на вільний пошук, отримання, використання, поширення та зберігання інформації в усній, письмовій чи іншій формі, за допомогою творів мистецтва, літератури, засобів масової інформації, засобів зв'язку (комп'ютерної, телефонної мережі тощо) чи інших засобів на вибір дитини)

Нагадаємо, що у Статті 19 у Конвенції про права дитини зазначено, що держава вживає всіх необхідних законодавчих, адміністративних, соціальних і просвітніх заходів з метою захисту дитини від усіх форм фізичного та психологічного насильства, образи чи зловживань, відсутності піклування чи недбалого і брутального поводження та експлуатації. Надалі співробітники столичної юстиції сформували план зустрічей із учнями для правової освіти молоді.

Захищайте свої права разом з Мінюстом! 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю