КМДА Київська міська державна адміністрація


3 липня 2019

Виконавчий напис нотаріуса про стягнення аліментів – як вид виконавчого документу.

У разі невиконання одним із батьків свого обов’язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Згідно ст. 189 Сімейного кодексу України батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

Відповідно до п.16 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» № 3 від 15.05.2006 року в разі невиконання батьком (матір’ю) свого обов’язку за договором стягнення аліментів здійснюється не за судовим рішенням, а на підставі виконавчого напису нотаріуса органом державної виконавчої служби.

Тобто, стягнення аліментів за укладеним між сторонами договором відбувається у позасудовому порядку за виконавчим написом нотаріуса.

Відповідно до п. 4.16. Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22 лютого 2012 р., зміст даної норми роз’яснюється нотаріусом при посвідченні договору про сплату аліментів на дитину з одночасним зазначенням про це у тексті договору у частині можливості стягнення аліментів у безспірному порядку на підставі виконавчого напису у разі невиконання одним із батьків свого обов’язку за договором.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів від 29.06.99 № 1172 для одержання виконавчого напису з метою стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими договорами нотаріусу подаються:

  • оригінал нотаріально посвідченого договору (договорів);
  • документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов’язання.

Тобто на практиці нотаріуси перед здійсненням виконавчого напису на договорі вимагають від стягувача пред’явити докази безспірності пред’явленої вимоги. На виконання даної умови стягувачу потрібно спочатку надіслати боржнику вимогу зі сплати боргу за договором та отримати підтвердження того, що боржник ознайомлений з вимогами стягувача. Як правило, такими доказами можуть слугувати повідомлення про вручення поштового відправлення боржнику.

Згідно із ст. 88 «Про нотаріат» Нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років.

УВАГА! Виконавчий напис повинен відповідати вимогам, встановленим до виконавчого документу у відповідності до Закону України «Про виконавче провадження».

Для отримання виконавчого напису доцільно звертатись до нотаріуса, який посвідчував договір на утримання дітей, ознак і звернення до будь-якого іншого нотаріуса не заборонено законом.

 

Святошинський районний відділ

 державної виконавчої служби міста Київ

Головного територіального управління юстиції

у місті Києві - заступник начальника Макаревич Яна Анатоліївна.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.