Головна  →  Я маю право!  →  2 липня 2019

Як оподатковується спадщина, яку отримав нерезидент від резидента

Особливістю отримання спадщини нерезидентом є те, що до нього застосовуються інші розміри податків. Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється Податковим кодексу України. Статус резидента України є вирішальним для  порядку оподаткування окремих доходів, що отримуються фізичною особою як на території України, так і за її межами.

Особливості оподаткування спадщини, яку отримує нерезидент від резидента краще всього розглядати на прикладі. Наприклад, спадкоємцем рідного батька є син – громадянин Німеччини, який разом з дружиною та дітьми  постійно там проживає і працює. До складу спадщини входять: житловий будинок, земельна ділянка, на якій розташований такий будинок та квартира.

Чи потрібно сплачувати податки спадкоємцю – рідному сину спадкодавця та які?

Виходячи з положень Податкового кодексу, незважаючи на родинні зв’язки зі спадкодавцем, який є громадянином іноземної держави та має більш тісні особисті чи економічні зв’язки за межами України, місце проживання якого знаходиться в іноземній державі, в якій він разом зі своєю родиною (дружиною та дітьми) постійно мешкає, для цілей оподаткування вважається нерезидентом України.

Доходи з джерелом їх походження в Україні, нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів, з урахуванням певних особливостей. Ставка податку  на доходи фізичних осіб визначена у розмірі 18% та застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкоємця-резидента.

Крім того, дохід у вигляді  вартості успадкованого майна у межах, що оподатковується  податком на доходи фізичних осіб, є об’єктом оподаткування військовим збором, ставка якого становить 1,5 % бази оподаткування.

Звертаємо увагу, що спадкоємець – нерезидент зобов’язаний сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або до її оформлення в сільських населених пунктах уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Отже,  фізична особа – нерезидент, яка отримала спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення успадкованого (подарованого) об’єкта, або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, заставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

 

Десята київська державна нотаріальна контора.

Відповідальна Давидова Т.М.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю