КМДА Київська міська державна адміністрація


14 травня 2019

Про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» затверджено ПОРЯДОК надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі. Постанова застосовується з 1 жовтня 2019 року.

Виплата розрахункової суми пільг здійснюватиметься у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного договору.

За заявою пільговика виплата пільг може здійснюватися у готівковій форміз місяця, що настає за місяцем подання такої заяви структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за адресою: вул. Маричанська, 5, каб. 3,4,9 (тел. 257-51-65)у якій зазначаються реквізити поточного рахунку, відкритого пільговиком вАТ «Ощадбанк».

Пільговики, яким надаватиметься пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об`єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

У разі отримання від управителів, об`єднань, виконавців комунальних послуг інформації про наявність простроченої понад місяць заборгованості з оплати послуг (внесків/платежів), сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, у пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі, виплата пільг з наступного місяця здійснюється у грошовій безготівковій формі.

За отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги, пільговики звертаються до управління праці та соціального захисту населення за адресою: вул. Маричанська, 5(тел. 257-51-65).

За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані  суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) пільговики звертаються до управителів, об`єднань, виконавців комунальних послуг.

За отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо перерахування коштів управителям, об`єднанням, виконавцям комунальних послуг, пільговики звертаються до АТ«Ощадбанк».

Управління праці та соціального захисту населення на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру, які мають право на пільги та інформації отриманої від управителів, об`єднань, виконавців комунальних послуг, розраховують суму пільги, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім`ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів визначені статтею 51 Бюджетного кодексу України та з урахуванням встановлених соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

Механізм надання пільг у грошовій формі здійснюється шляхом взаємодії обміну електронними документами між структурним підрозділом соціального захисту населення, Мінсоцполітики, АТ «Ощадбанк» та управителями, об`єднаннями, виконавцями комунальних послуг.

Перерахування коштів з рахунка для виплати пільг на рахунки управителів, об`єднань, виконавців комунальних послуг здійснюється АТ «Ощадбанк» за умови укладення  відповідного договору.

АТ «Ощадбанк» інформує протягом доби після здійснення перерахування коштів управителям, об`єднанням, виконавцям комунальних послуг пільговика шляхом надсилання йому смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги (у разі наявності інформації про номер мобільного телефону пільговика). У смс-повідомленні обов’язково зазначаються дані про наявний залишок платежу за кожним видом послуг та перелік послуг, за якими від управителів, об`єднань, виконавців комунальних послуг АТ «Ощадбанк» не отримані реєстри нарахованих сум платежів пільговикам.

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення мають право у разі потреби перевіряти обґрунтованість видачі та достовірності документів, поданих для надання пільг.

Пільговик зобов’язаний повідомляти про зміну всіх обставин, які впливають на надання пільг.

Суми пільг, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пільговика, повертаються пільговиком до державного бюджету.

 Інформація про пільговика – прізвище, ім`я, по батькові, число, місяць, рік народження, реквізити паспорта громадянина України, які надані пільговиком та внесені до Єдиного державного автоматизованого реєстру, які мають право на пільги використовуються для обміну інформацією між установами, які задіяні в даному проекті.

Для звірки відповідної інформації рекомендуємо звертатися до відділу персоніфікованого обліку пільговиків за адресою: вул. Маричанська, 5,каб. 3,4,9(тел. 257-51-65).



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.