Головна  →  Новини  →  23 квітня 2019

Хвороба Лайма не відступає

Знову літо наближається і розпочинається сезон захворюваності на іксодовий кліщовий бореліоз (ІКБ або хвороба Лайма).

У Голосіївському районі  м. Києва за 2018 рік зареєстровано 123 випадки ІКБ, що перевищило показник попереднього року на 26 %.

Інкубаційний період (період з моменту зараження збудником до появи перших клінічних ознак) триває від 2 до 30 днів, у середньому 14 днів. Клінічну картину кліщового бореліозу умовно поділяють на 3 періоди: перший період триває, в середньому 7 днів, спостерігається синдром інтоксикації: головний біль, озноб, нудота, температура від субфебрильної до 40С, болі в м'язах і суглобах, виражена слабкість, швидка втомлюваність, сонливість та ураження шкіри. На місці присмоктування кліща з'являється червона пляма або папула - еритема, яка досягає розмірів від 1 до 6 см і більше,  болюча, часто супроводжується свербінням, форма її округла або овальна, рідше - неправильна. Еритема являється основною клінічною ознакою хвороби Лайма. Еритема може перебігати без гарячки і без інтоксикації та бути єдиним симптомом захворювання, проте захворювання може перебігати без еритеми, але з гарячкою, інтоксикацією, що дуже затруднює клінічну діагностику. У таких випадках підтвердження діагнозу можливе лише за допомогою лабораторних методів дослідження. Якщо захворювання не лікувати, розвивається другий період, який характеризується виникненням ускладнень з боку нервової системи, серця, опорно-рухового апарату, що розвиваються на 2-4-му тижні хвороби.  Третій період характеризується ураженням суглобів. Він починається через 2 місяці і пізніше від початку хвороби, іноді через 2 роки. Зазвичай уражаються великі суглоби, особливо колінні, нерідко з односторонньою локалізацією.  

Зараження людей відбувається при укусах хворих кліщів під час відпочинку у паркових зонах та скверах, біля лісових масивів, озер, ставків та інших водойм, при відвідуванні лісу та  роботі на дачних ділянках.  Зараження бореліями також можливе при споживанні сирого козячого молока та інших молочних продуктів без термічної обробки; при втиранні в шкіру роздавленого кліща. Від хворої людини до здорової збудник не передається, за винятком трансплацентарної передачі борелій від хворої вагітної до плода. Збираючись на відпочинок в ліс або паркові зони, необхідно дотримуватись заходів індивідуального захисту. 

Слід пам'ятати, що найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками та іншими тваринами.  

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в  світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;

-  само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні дві  години та ще раз вдома. Особливо ретельно необхідно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

-  місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25м;

-  вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Для особистого захисту від кліщів ефективно використовувати репеленти

Для видалення кліща, що присмоктався, необхідно звернутись до травмпункту або хірургічного кабінету, що є в кожному районі міста. При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: слід змастити його олією (не заливати, щоб не задихнувся), повільно видалити разом з хоботком, розхитуючи кліща збоку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом. 

Одним із шляхів оцінки індивідуального ризику інфікування осіб, які підпали під напад іксодових кліщів, є експрес-індикація борелій в кліщах, що присмоктались до людини.

В лабораторії особливо-небезпечних інфекцій Державної установи «Київський міський лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України» (м.Київ, вул.Естонська,3, тел.422-01-32) проводяться лабораторні дослідження кліщів, що зняті з людей, на наявність борелій.

Для проведення досліджень видаленого кліща, який не пошкоджений, живий, статево зрілий і не напився крові, слід помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд,  щільно закрити кришку і доставити до лабораторії.

Прийом кліщів здійснюється лише за направленням лікаря закладу охорони здоров`я.

Цей тест є важливим для оцінки необхідності призначення превентивного лікування з метою профілактики захворювання, доцільність такого дослідження вирішує лікар-інфекціоніст.

Протягом наступних двох тижнів після зняття кліща рекомендується проводити спостереження за своїм самопочуттям, щоденну термометрію та в разі погіршення стану, появи будь-яких ознак захворювання (підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі тощо), звертатись до лікаря-інфекціоніста.

 

 

               

               

.

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю