Головна  →  Новини  →  11 квітня 2019

11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

11 квітня за ініціативою ООН в світі відзначають Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Саме, 11 квітня 1945 року американські війська вторглись на територію найбільшого концентраційного табору Бухенвальду .В березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою бути схопленими американськими військами. У такій складній ситуації 11 квітня 1945 року в'язні  табору  підготували й підняли збройне повстання - безпосередньо перед прибуттям американців. Пізніше, до 30 квітня, були звільнені також в'язні Заксенхаузена, Равенсбрюка, Дахау.  Підраховано, що в Дахау, Бухенвальді, Освенцімі загинуло 12 млн людей із 30 країн світу. Серед загиблих було багато дітей.

В  цей день,  Україна разом з усім світом вклоняється людям, які пройшли тяжкий шлях через  фашистські табори. Це концтабори – «Сирецький», «Бабин Яр» та «Дарницький».

З метою вшанування пам’яті мільйонів в’язнів фашистських концтаборів у  Голосіївському районі столиці в закладах культури та освіти протягом першої половини квітня 2019 року тривають інформаційно-просвітницькі заходи. Зокрема, в закладах культури району:

-                книжкова виставка- реквієм «Колючі дроти між життям і смертю» (бібліотека ім. М.П. Стельмаха);

-                урок пам’яті «Дитинство за колючим дротом» (дитячо-юнацький клуб «Віночок»);

-                тематична бесіда «Погляд у трагічне минуле» (дитячо-юнацький клуб «Олімпія»);

-                тематична бесіда «Погляд у трагічне минуле» (дитячо-юнацький клуб «Олімпія»);

-                виставка однієї книги «Ешелон в пекло» (бібліотека ім. М.М. Коцюбинського для дітей);

-                тематична полиця «Пекло на землі» (бібліотека ім. Марко Вовчок);

-                урок пам’яті «Трагедія України в ІІ світовій війні» (Київська вечірня музична школа № 1 ім.К.Г.Стеценка).

В усіх  загальноосвітніх навчальних закладах району для учнів 1-11 класів тривають виховні години, бесіди, зустрічі з ветеранами війни, в шкільних бібліотеках оформлено книжкові тематичні виставки, огляди літератури, перегляди художніх та документальних фільмів.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю