Головна  →  Новини  →  15 лютого 2019

У Києві відкрито Ресурсний центр підтримки студентів із інвалідністю

У навчальному корпусі Університету Грінченка на бульварі І. Шамо, 18/2 відкрито Ресурсний центр підтримки студентів з інвалідністю.

Відкриття центру відбулося за участю дружини Президента України, голови Фонду Порошенка Марини Порошенко та заступника голови КМДА Валентина Мондриївського.

«Питання підтримки людей з інвалідністю, забезпечення інклюзивності – один із пріоритетних напрямів в освітній діяльності столиці. Сьогодні ми відкрили Ресурсний центр на базі Університету Грінченка, де навчається 116 студентів із інвалідністю. Для врахування їхніх потреб та створення рівних можливостей у доступі до навчання і відкрито центр. Підтримка має бути технічною, психологічною та соціально-педагогічною. Супровід розпочинається з моменту звернення людини з інвалідністю до Університету й охоплює процеси підготовки до вступу, власне вступ, навчання та працевлаштування», – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

У Ресурсному центрі створені комп’ютеризовані робочі місця, обладнані синтезаторами мови. Зокрема, для студентів із вадами зору є портативний дисплей Брайля, портативний відеозбільшувач 5 дюймів, настільний принтер шрифта Брайля. Студенти мають доступ до адаптивного технічного обладнання для сканування навчальної літератури та її переведення в електронний вигляд, прослуховування аудіозаписів лекцій та створення власних записів за допомогою наявного у центрі цифрового диктофону. Крім того, у Ресурсному центрі можна отримати послуги з формування та вдосконалення слухомовленнєвих та когнітивних навичок за допомогою програми «Живий звук». Крім того, у Ресурсному центрі обладнано зону тілесно-рухового розвантаження. Встановлені «Інтерактивна проекція на підлогу», «Інтерактивні панелі» для поліпшення психоемоційного фону, стимуляції активної фізичної діяльності, психомоторного розвитку та релаксації. Обладнано зону психологічного розвантаження.

«Місто не просто створило цей центр, а й підготувало фахівців, які будуть здійснювати спеціальну підготовку викладачів до роботи в інтегрованих групах, проводитимуть майстер-класи та тренінги з проблем педагогічної взаємодії зі студентами із інвалідністю. Психологічний та соціально-педагогічний супровід передбачатиме психологічну діагностику, моніторинг особистісного розвитку і соціальної ситуації розвитку студентів, сприяння соціалізації студентів із інвалідністю, подолання можливої соціальної ізоляції шляхом залучення до всіх сфер суспільного життя. Протягом всього навчання студентів чекає тьюторська та волонтерська підтримка з боку фахівців центру, студентів та викладачів», – підкреслив Валентин Мондриївський.

Ресурсний центр підтримки студентів із інвалідністю обладнано за кошти зібрані Благодійним фондом Бориса Грінченка під час проведення Благодійного балу та за рахунок спеціального фонду університету.

За кошти міського бюджету для сприяння особам із інвалідністю було встановлено ліфт та обладнано туалетні кімнати.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю