Головна  →  Я маю право!  →  13 лютого 2019

Інформація про харчові продукти стала доступнішою

Часто про те, що до складу харчових продуктів входять численні Е-шки та ГМО, дізнаємось тільки тоді, коли вдома під лупою уважно розглядаємо склад виробу. Гірше, якщо багато інгредієнтів навіть не зазначені на упаковці. Так було з Наталею, котра у супермаркеті купила масло, але через дрібний шрифт та погане освітлення у приміщенні не побачила, що у складі є рослинні жири.

Відтак, щоб забезпечити права споживачів і максимально зблизити українське та європейське законодавство у контексті надання споживачам інформації про продукти, у грудні 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». 4 лютого Закон підписав Президент, а вже влітку 2019 року новації набудуть чинності.

Цей Закон передбачає такі новації:

- збільшення штрафу за ненаданняобов’язковоїінформації про продукт;

- детальне інформування про інгредієнти та алергени;

- інформуванняспоживачів про наявністьдомішок та ароматизаторів;

- зазначення на упаковціінформації про термічнуобробку;

- зазначенняобов’язкової інформації про використаннярафінованоїоліїабожиріврослинногопоходження, зокрема,пальмовоїолії та ін.

Новації також забороняють використання у маркуванні інформації про продукцію, яка може ввести споживача в оману і приписує харчовим продуктам лікувальні властивості. Це стосується не тільки надписів на упаковці, але й рекламних роликів і стендів. Адже більшість громадян дізнаються про продукти саме з реклами і вірять «на слово» гарно сформульованим рекламним лозунгам.

Ухвалений Закон стосується будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, у тому числі в місцях громадського харчування. У разі дистанційної реалізації інформація має бути доступною до моменту придбання продукту.

Також передбачається обов'язкове зазначення інформації про наявність у харчовому продукті генетично модифікованих організмів, якщо частка ГМО в продукті перевищує 0,9% у кожному інгредієнті.

Які санкції для порушників?

Таким чином, Закон маєзмуситивиробниківвказувативичерпний та чесний склад харчовихпродуктів. Для порушників передбачена адміністративна відповідальність: для юросіб – штраф у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (62 595 грн), для фізичних осіб-підприємців – у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (41 730 грн). Якщо порушення не становить загрози для життя та здоров’я громадян, штраф становитиме 3 мінімальних заробітних плати (12 519 грн).

Ненадання інформації споживачеві та введення в оману щодо речовин і харчових продуктів, які викликають алергічні реакції або непереносимість, передбачає накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 20 мінімальних заробітних плат.

Права, що гарантовані кожному споживачеві

Кожен споживач має знати, що згідно зі ст. 4 Закону України «Про захист прав споживачів», купуючи, замовляючи або використовуючи продукцію, яку реалізують на території України, він має право на:

- захистсвоїх прав державою (здійснюютьуправліннязахисту прав споживачіворганиДержспоживстандарту, судовіоргани);

 - належнуякістьпродукції та обслуговування;

- безпекупродукції;

- необхідну, доступну, достовірну та вчаснуінформацію про продукцію, їїкількість, якість, асортимент, а також про їївиробника (виконавця, продавця);

- відшкодуваннямайнової та моральноїшкоди, завданої через недолікипродукції (дефект), відповідно до Закону;

- звернення до суду та іншихуповноваженихдержавнихорганів за захистомпорушених прав;

- об'єднання в громадськіорганізаціїспоживачів (об'єднанняспоживачів).

Якщо Ваші права порушуються, звертайтесь до правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» 0800 213 103 та захищайте свої права разом із Мін’юстом!

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю