Головна  →  Новини  →  16 січня 2019

«Борцям за волю – наш уклін!»

Бібліотека №15 для дітей Голосіївської ЦБС м. Києва завжди була і залишається центром збереження і розвитку національної культури на Корчуватому, патріотичного виховання особистості.  Патріотизм поєднує в собі любов до України, до свого народу, гордість за її минуле і сьогодення, готовність до їх захисту, утвердження в свідомості об’єктивної оцінки ролі українського війська в українській історії, спадкоємності розвитку Збройних Сил у відстоюванні ідеалів свободи та державності України, її громадян від княжої доби, Гетьманського козацького війська, військ УНР, січових стрільців, воїнів УПА до часів незалежності, Майдану, героїв Небесної Сотні та зони АТО.  Національно-патріотичне виховання, популяризація літератури з даної тематики в бібліотеках покликані забезпечити формування у дітей та молоді стійкості, мужності, готовності до подвигу, самопожертви, самопідготовки і самовиховання, вихованню почуття патріотизму, любові до України, бажання відстояти її незалежність і соборність, наслідування кращих традицій.

У 2014 році  робота з питань  патріотичного виховання значно активізувалась, наповнилась новим змістом.

6 грудня 2014 року в бібліотеці відбулася знакова подія - урочисте відкриття Центру художньої творчості та арт-галереї «ГГ-Корчуватий-Арт». Подія була приурочена до річниці молодіжного Євромайдану. Ідейним організатором і розробником цього проекту є київський митець, професійний художник - Гліб Гржабовський. 

Художнє кредо автора - "Я йду назустріч людям".


Але через місяць, 29 грудня 2014 року в Пєсках, захищаючи Донецьке літовище, трагічно на блокпосту загинув  єдиний син художника  Олексій Дурмасенко. Альоша пішов добровольцем на фронт, служив у 93 бригаді, мав позивний «Динамо».

 

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно), нагрудним знаком «Герой Киянин» (посмертно).

Він був талановитим художником-дизайнером, відважним воїном, справжнім патріотом України. 

В лютому 2015 року батько "кіборга", художник Гліб Гржибовський (Олег Дурмасенко),  на честь свого сина Альоші оформив і встановив у бібліотеці Меморіальну стіну пам’яті імені Олексія Дурмасенка (01.06.1989 – 29.12.2014). 

Бібліотека №15 для дітей єдина в Києві, яка має таку патріотичну зону. Тут представлені для загального огляду особисті речі захисника Донецького аеропорту: шкільні табелі, спортивні нагороди, мобільний телефон, фотографії різних років, фарби, олівці, малюнки, військова форма та найголовніше – прапор України, з яким він захищав ДАП, з написами і автографами друзів-побратимів.

Біля цієї культової зони постійно проходять різноманітні зустрічі з Альошиними побратимами-кіборгами, уроки героїзму для учнів та молоді, вечори пам’яті, вечори–спогади, історичні лекції, акції, презентації тощо.

За інформацією бібліотеки №15 для дітей Голосіївської ЦБС м. Києва

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю